10 - Kuidas saada häkkeriks?


       Eric S. Raymond poolt on kirjutatud "How to Become a Hacker" ehk kirjatükk häkkeriks saamisest, aga ka üldisemalt kogu sellest nn subkultuurist. Antud blogipostituses püüakski anda sellest ühe sissejuhatava arvustuse vormis ülevaate.
Tegemist on kirjatükiga, mis sai autori sõnul tema poolt esmaversiooni juba 90ndate aasta keskpaigas, kui autor väidetavalt avastas, et temaatikal polnudki veel varasemalt korralikku ülevaadet tehtud. Alates sellest ajast on aga seejuures siis ka antud teksti edasi arendatud, sh et avalikul kodulehel on ka viimase 13a muudatuste kohta peetud uuenduste logi. Viimane uuendus on siis seejuures tehtud 2020. aasta jaanuaris. Samuti on seda teksti tõlgitud paarikümnesse keelde, sealhulgas Eesti keelde. Pole midagi öelda – impressive!
Oma ülesehituselt on konkreetne kirjutatükk jaotatud 10 osaks: sissejuhatus dokumenti; häkkeri kui sellise definitsioonist; häkkerlikust suhtumisest, põhioskustest ja staatusest häkkerikultuuris. Samuti häkkeritest ja nohiklusest, lisa-stiilipunktidest häkkeriks olemisel; ajaloost ning lisalugemisest ja KKK-st. Ülesehituselt seega vähemalt võhikule temaatikal asja väga tervikuna katvalt.
Esimeses sisulises peatükis, „Kes või mis on häkker?“, püütakse üleüldse defineerida seda, kes üldse on see häkker. Selleks viidatakse alustuseks Jargin File kodulehele, mis andvat häkkeri kohta erinevaid määratlusi, kuid siiski tõdetakse, et neist enamik mainivaid vaid tehnilisi oskuski ning armastust probleemide lahendamise ja piiride ületamise vastu. Konkreetne lühike definitsioon aga nagu jääkski mainimata. Küll aga räägitakse peatükis veel häkkerluse ajaloost, mõtteviisist, aga ka sellest, et kuidas häkkeritest tegelikult eristuvad need pahatahtlike kavatsustega „ametivennad“ – nemad olla hoopis kräkkerid. Peab küll tunnistama, et tavameedias olen isiklikult kuulnud vaid „häkkeritest“ ja mõnikord siis kontekstis, kus need pahatalikult kuskile sisse on „häkkinud“. Tundub nii, et miskipärast pole siiski suudetud neid definitsiooni tavainimeste jaoks massidesse viia.
Järgmistes peatükkides minnakse juba temaatikatel spetsiifilisemaks ning minu hinnangul üldjoontes antakse tervikust ja selle nüanssidest ka piisavalt ammendav ülevaade.
Kokkuvõttes võiks öelda seda, et oli ühele sellest „häkkerite“ kogukonnast kaugemale jäävale võhikule kindlasti huvitav lugemine. Üritan edaspidi ka enda sõnakasutuses eristada „häkkereid“ ja „kräkkereid“.


Viide originaalteosele:

             





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

15 - Autodesk eetikast

12 – Kasutatavusest veebis