12 – Kasutatavusest veebis


Seekord annan oma ajaveebis ülevaate kasutatavusest veebis konkreetsetel näidetel. Konkreetsemalt Õppeinfosüsteem (ÕIS) ning Moodle baasilt. Oma hinnangu annan seejuures Jakob Nielsen vastavate hinnangukomponentide aluselt:


ÕIS
Moodle
Õpitavus
Esimestel nädalatel oli ikka kohe täitsa peavalu. Sageli tuli otsida abi nii kaastundengitelt kui ka erinevatest teistest juhendamaterjalidest nii TalTech kui ka ÕIS enda lehelt. Viimases muide pole see alati kättesaadavgi – kohati on abi nupu tagune lihtsalt tühi.
Otseselt juhendmaterjali järgi nagu polegi haarama jooksnud – juu see ütlebki juba piisavalt.
Tõhusus
Igasemestrilise õppeava koostamise piina näitel aeg kogemust ei muuda – endiselt on raske saada sageli paralleelselt jooksvaid erinevaid ained enda kavva klappima.
Funktsionaalsus on ehk ka võrreldes ÕISiga piiratum/lihtsam, kuid vähemalt need kasutatavad asjad on lihtsalt kasutatavad.
Meeldejäävus
Vähegi keerulisem toiming pigem võiks tekitada tulevikus pärast pausi probleeme.
On hea.
Veakindlus
Otseselt suuremaid eristuvaid vigu pole siiski täheldanud.
Kohati oli sügissemestril süsteemis käsil uuendused, ning leht oli ajuti suletud / töö häiritud.
Rahulolu
Negatiivne
Hea

ÕISi kasutavad, see tähendab et tõenäoliselt on lausa sunnitud kasutama, kõik meie kohalikud tudengid. Ehk siis tegu peaks olema ühe väga hea ja mugava veebikeskkonnaga. Paraku aga vähemalt paljude ka enda kursusekaaslaste arvates see aga ei ole teps mitte. Natukene iroonitsedes, aga hea on see siiski ehk nt meile kui infosüsteemide analüüsi ja kavandamise kursantidele, kuid seda siiski seetõttu, et on elavaks näiteks süsteemist, milliseid rohkem luua ei tohiks.
Moodle on teine õppekeskkond, mida tudeng igapäevaselt kasutama peab. Kohe juba esimesel korral jättis asi hoopis kasutajasõbralikuma mulje kui ÕIS, kuigi pole seejuures ka ise kaugeltki ideaalne. Eriti just integratsiooni ja seeläbi sümbioosi puudumise tõttu sellesama ÕIS süsteemiga. Kokkuvõttes aga hindaks konkreetset süsteemi kui näidet vähemalt „heaks“.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

15 - Autodesk eetikast

10 - Kuidas saada häkkeriks?