09 – Erinevatest IT-juhtidest


Erinevaid on juhitüüpe on mitmeid, nagu näiteks: juht, teavitaja/suhtleja, treener/juhendaja, mentor/õpetaja, arengumootor ja ülemus. Eelnimetatud on sõnastatud küll üldtasemel, kuid kehtivad ka IT-juhtimise juures. Lisaks seda, et need võivad iseloomustada nii konkreetse juhi rolli, kui ka tema isikupärast juhtimise tüüpi. Edasises olen mina lähtunud viimasest.
Järgnevalt kirjeldan kaht konkreetset juhti ja nende nn juhitüüpi. Sageli on inimeste puhul minu hinnangul tegu küll kombinatsioonist neile iseloomulikest juhitüüpidest, aga lähtun määratlemisel isikliku hinnangu alusel nende domineerivast omadusest.

Steve Jobs - arengumootor

Oli Apple üks asutajatest ja keda seejuures võiks vist nimetada ka üheks parimaks "juht kui arengumootor" esindavaks näiteks. Tema puhul on eriti esile toodud tema tugeva visiooni olemasolu ning ka võimet disainida loodavaid lahendusi nii, et need võisid muuta kogu konkreetse toote või valdkonna arengusuunda. Apple polegi olnud enamasti esimene, kes oleks teinud midagi konkreetsemalt teistest varem, kuid on üsna sageli on oldud siiski esimeseks, kes disaininud mingi lahenduse kasutajasõbralikuks ja viinud selle seeläbi ka massidesse. Teistel jäi Jobs ajastul seejärel omakorda lihtsalt üle seda toimivat lahendust kopeerida. Olgu nendeks siis toodetena näiteks iPod, iPhone või iPad või ka mõni konkreetsem neid toetav kasutatud tehniline lahendus. Näiteks iPod ja selle edu aluseks peetav clickweel, iPhone ja tema touch-first kasutajaliides ja operatsioonisüsteem ning iPad kui restart tahvelarvutite olemuse loogikas. Kõige nende lahenduste taga on olnud näha Steve Jobsi võimet keskenduda peensusteni ning vedada ka oma meeskond sektoris absoluutseteks arengumootoriteks. Küll aga olevat näiteks Jobsile sageli ette heidetud tema kehva iseloomu ning probleeme töötajatega suhtlemisel.
Teise võrdväärsena oskaks pakkuda ehk vaid Elon Muski, kes on aga omakorda veel eriti eriline juht – ta just kui kuuluks tugevalt väga mitmese kategooriasse ning ka tegutseks väga paljudes rollides. Aga temast ehk mõni teine kord.

Tim Cook – juht

T. Cook sai Apple reaalseks juhiks siis, kui S.Jobs tervis oli juba halvenenud ja oli vaja uut inimest ettevõtte etteotsa. Ametlikult sai ta juhiks siis, kui Jobs suri. Paljud kartsid, et mis nüüd tulevikus saama hakkab, üritades seejuures veel ka ette ennustada, et ikka mitmeteks aastateks jõudis Jobs oma visiooni ja nendega seotud tooteid ette plaanida, kuna uut juhti tunti pelgalt kui juhti suure tähega. Tema tugevuseks ongi peetud võimet optimeerida toote tarneahela kulusid ja maksimeerida ettevõtte kasumit. Viimased aastad ongi ka näidanud, et Apple kasumlikkus on suurenenud ning ettevõtte väärtus oluliselt kasvanud, kuid ongi ka kuulda olnud nurinat uudsete lahenduste vähese väljatoomise teemal. Tõelisteks päris uuteks hittideks ongi nende aastate jooksul ehk Apple Watch ja AirPods tooteid – kõik iPhoned ja iPadid on ju Jobsi pärandiks, paljuski ju ka endisel kujul ja vormis.

*Kõik hinnangud, mõtted ja kasutatud üldfaktid on autori kui põlise Apple toodete kasutaja ja tegelikult ka ettevõtte kui sellise tegemistega huviga kursis olnud isiku arusaam ja teadmine.


x

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

15 - Autodesk eetikast

10 - Kuidas saada häkkeriks?

12 – Kasutatavusest veebis