13 - Erivajadusi arvestavad lahendused meie tavalistes nutiseadmetes!


Kõikvõimalikud  erinevad kaasaskantavad nutiseadmed on muutunud meie kõigi pea et lahutamatuks osaks. Aastatega on nende seadmete funktsionaalsus suurenenud ning seejuures ka kasutuskogemus parenenud. Mulle isiklikult natukene ehk isegi üllatuslikult, et seda siis nii meile, kes me kasutame neid loodud seadmeid nii nagu need ehk laiematele massidele on disainitud, aga ka neile, kes kasutavad neid võibolla päris eripärasel moel.

Antud blogipostituses vaatangi Apple näitel erinevaid telefonidesse- ja tahvelarvutitesse ehitatud erivajadustega inimestele abistamiseks loodud tarkvaralahendusi. Aga võimalik, et ka mitmeid neid  nn kõigile mõeldud "tavafunktsioone", mida keskmine inimene ise ehk väga hinnatagi ei oska. :)

Mis asub ekraanil ja navigeerumise lahendused
Kui sul on probleeme näiteks nägemisega, siis VoiceOver nimeline lahendus kirjeldab seda, mida konkreetsel ajahetkel seadme ekraanil kuvataks (ekraan ise võibki olla pime). Samuti juhendab see sind niimoodi "pimesi" tegema ka erinevaid vajaminevaid tegevusi.
Kui sa aga vajad või soovid lihtsalt lahendust, mis sulle tekstilist sisu ette loeks, on lahenduseks Speak Screen.
Kui aga vajadus lihtsalt mingeid keerulisemaid telefoni käsitlemise liigutusi lihtsustada, on selleks abistavaks olemas AssistiveTouch - see võimaldab neid tegevusi viia abinuppude alla. Samuti on olemas häälkäsklussüsteem Siri, millel saab paluda teostada otsinguid või ka konkreetsemaid teisi tegevusi.

Ekraanikuva režiimid
Kui sul on näiteks värvipimedus, siis on sinu jaoks loodud Display Accommodations nimeline lahendus. See võimaldab muuta muuhulgas ekraanil kuvatavaid värve nii tekstil, taustal kui ka kogu visuaalsel sisul üleüldisena. Tegelikult veel hiljuti toodi taoline põhimõtteline lahendus ka massidesse - Dark Mode ehk nn õhtuhämaruse režiimi näol, vähendamaks heledat valgust kriiskava ekraani poolt tekitatavat valgusmüra.
Kui aga ekraanil kuvatav sisu jääb liiga väikeseks, on olemas ka nn luup ehk Magnifier, aga ka lihtsalt kuvatava teksti suurust muuta võimaldav sisseehitatud lahendus.

Helide maailmast
Kuulmisprobeemide korral on kindlasti abi sisseehitatud FaceTime videokõnede tegemise funktsioonist. Samuti helisid võimendavast Live Listen lahendusest.

Ehk siis jah. Lahendusi on mitmeid. Ja üllatavalt paljud neist on tegelikult mõeldud ka kõigile teistele - alustades Sirist kuni FaceTime ja Speak Screenini. Aga tore näha, et temaatikale on lähenetud ka süsteemsemalt juba konkreetsemaid (eri-)vajadusi arvestavalt.

Allikas:



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

15 - Autodesk eetikast

10 - Kuidas saada häkkeriks?

12 – Kasutatavusest veebis